Kérdése van?
Hívjon bizalommal!
+36 20 457 60 90
H-P: 8:00 - 18:00, Szo: 8:00 - 12:00
Klímaberendezések tipikus hibái

Klímaberendezések tipikus hibái

// 2022.07.21.

A klímaberendezések, akárcsak bármilyen eszközök képesek elromlani, vagy a felhasználó által is érezhető rendellenes működéseket produkálni. A nagy hőhullámok idején hajlamosak vagyunk gyorsan klímát vásárolni, elkapkodni a döntést. Pedig a klíma nem egy nyárra szól, és a megfelelő teljesítményű és helyesen beépített klíma sok-sok évig szolgál majd minket.

A klímaberendezések tipikus hibái elsősorban a nem megfelelően kiválasztott vagy telepített klímaberendezés számlájára írható. 

Nem hűt/fűt megfelelően a klíma

A leggyakrabban ezt veszi észre a felhasználó: a klímaberendezés nem hűt/fűt megfelelő gyorsasággal. Először ellenőrizzük le, hogy távvezérlő nincs-e valami programon hagyva, vagy nem fagyott-e le. Ilyenkor az újraindítása általában megoldja a problémát.

Ha a beltéri egységet erősen éri a nap, akkor az egyik megoldás a közvetlen napfény megszüntetése lehet valamilyen árnyékolással. A közvetlen napfénytől felmelegedhet a beltéri egység, ami így nem teljes hatékonysággal képes hűteni. 

Végső esetben sajnos csak a beltéri egység áthelyezése segíthet, amihez mindenképp szakember segítségét kell kérnie.

Gyakori probléma szokott még lenni, hogy alultervezik a klímateljesítményét az adott helyiségre. Klímateljesítmény kalkulátorunk és szakembereink segítségével ez könnyen elkerülhető.

Nem fújja megfelelő erővel a levegőt

Ilyenkor legtöbbször a beltéri vagy kültéri egységnél valamilyen tárgy eltömítette a légvezetékeket. Érdemes felnyitni a beltéri egységet, és ha azt látjuk, hogy poros, akkor takarítsuk ki. A kültéri egységnél is szemrevételezhetjük, hogy nem tömített-e el valamilyen szennyeződés az egységet. Leggyakrabban falevelek, tollak és szöszök állnak össze áthatolhatatlan akadállyá.

Kellemetlen szag jön a klímából

Ez nem mindig jelez problémát, de ha dohos, poshadt, iszapszerű szagot érzünk akkor érdemes egy alapos fertőtlenítő takarítást tartani a beltéri egységben, és alaposan szemrevételezni. Elképzelhető ilyenkor, hogy valahol megáll a víz a berendezésen belül, amiben elszaporodnak a baktériumok és így kellemetlen szagot érzünk. Ez annak lehet a következménye, hogy a kondenzvíz elfolyó cső egyszerűen eldugult, és nem képes távozni a berendezésből.

Ha nem találunk összegyűlt vizet a berendezésen belül, vagy nem csöpög a beltéri egységből a kondenzvíz akkor sem kell feltétlenül rosszra gondolnunk. Sokan tényleg csak a legmelegebb nyári napokon kapcsolják be a klímát, emiatt az elfolyó cső és annak bűzzárója is kiszáradhat, így a beltéri egység kellemetlen csatornaszagot kezd áraztani magából. Általában félóra működés után keletkezik annyi víz, hogy ez már ne okozzon problémát. 

Előfordulhat az is, hogy mindössze a felkavart levegőben jobban megérezzük a szobában jelenlévő kellemetlen szagokat, vagy a külső egység felől érkezik valamilyen bűzforrás.

Ne hanyagoljuk el a karbantartást!

A fenti példákban mindig visszatérő elem volt, hogy érdemes kitakarítani a beltéri egységet. Ezt nem csak akkor kell megtennünk, ha a fenti problémákat érzékeljük, sőt! A klímákat rendszeresen érdemes tisztítani és karbantartani, még szakember segítsége sem feltétlenül szükséges a művelet elvégzéséhez. Ne hanyagoljuk el a klímaberendezéseket, mert azon túl, hogy rövidítjük az élettartamukat, a káros baktériumok elszaporodásával a mi egészségünket is kockáztatjuk.

Ajánlott bejegyzés

Hogyan tisztítsuk a klímánkat házilag?

Címkék:

Hívj bizalommal, segítünk!