Kérdése van?
Hívjon bizalommal!
+36 20 457 60 90
H-P: 8:00 - 18:00, Szo: 8:00 - 12:00

Klíma teljesítmény kalkulátor, mekkora klíma kell?

Gyakori kérdés milyen és mekkora teljesítményű klímát vegyek. Ami egyáltalán nem elhanyagolható szempont. Hiszen, ha a klímát alulméretezzük, akkor nem hűti megfelelően a teret, és csak az áramot fogyassza. Ha azonban a klímát túlméretezzük, akkor feleslegesen sok áramot fogyaszt, ráadásul a pénztárcánknak se tettünk jót, mivel a nagyobb teljesítményű klíma berendezések drágábbak is.

Bonyolult teljesítmény számító táblázatok, légköbméterek és kW-ok helyett mi összeállítottunk Önnek egy egyszerű, ám mégis teljeskörű kalkulátort, melynek segítségével kiszámíthatja, hogy mekkora teljesítményű klímára van szüksége az adott helyiségbe.

Mivel a számítást nem szakember végzi, ezért a kalkulátor csak közelítő értéket tud megadni. A pontos teljesítmény adatok meghatározásához minden esetben kérje szakemberünk segítségét!

Ha bizonytalan, hogy mekkora teljesítményű klíma lenne ideális az Ön által kiszemelt helyiségbe, akkor is forduljon hozzánk bizalommal. Örömmel adunk tanácsot a megfelelő hűtő-fűtő klíma kiválasztásához.

Hívj bizalommal, segítünk!

Hogyan működik a klíma teljesítmény kalkulátor?

A vásárolni kívánt klíma teljesítményének kiszámításakor nem elegendő csupán a fűtendő légköbmétert megadni, bár sok esetben ez is elegendő támpontot szokott adni az érdeklődés kezdeti fázisában.

Szigetelés: Nagyon nem mindegy, hogy milyen szigeteléssel rendelkezik az adott helyiség, ahová a klíma fog kerülni. Minél jobb a szigetelése ugyanis, annál kisebb teljesítményű klíma is elegendő. A szigetelés nem csak télen fontos. Egy jól szigetelt lakás nyáron nehezebben melegedik át, mint egy kevésbé jól szigetelt, így később kell bekapcsolni a klímát, illetve kevesebb ideig is kell járatni. A lehűlt levegő pedig nehezebben melegszik újra át.
Milyen értéket válasszak?
Alacsony szigeteltségű: régebbi, vékonyabb falú házak, panellakások, amelyek nem rendelkeznek szigeteléssel
Normál szigeteltségű: régebbi, ám vastagabb falú házak, panellakások, amelyek rendelkeznek valamilyen régebbi technológiával készült szigeteléssel
Jó szigeteltségű: új építésű házak, lakások valamint korszerű szigeteléssel ellátott falak esetén válassza ezt az értéket

Helyiség típusa: Fontos kérdés, hogy milyen típusú helyiségbe fog bekerülni a klíma. Tetőtér esetén extra teljesítményszórzóval kell számolni, ugyanis a tetőtér legyen bármennyire is jó szigeteltségű, nagyon hamar átforrósodik nyáron, és nagyon könnyen veszíti a hőt télen.

Helyiség tájolása: Talán egyértelmű, de mindenképp érdemes megemlíteni, hogy nem azonos mértékben melegszik egy főleg északi tájolású helyiség, mint egy déli. Ebben az esetben azt az opciót válassza ki, amelyek oldalon több az ablak. Ablaktalan helyiség esetén maradhat az alapértelmezetten beállított értéken.

Ablakok: Az ablakok mérete befolyásolja a beeső napfény mennyiségét, így ezektől függően változhat egy helyiség felmelegedésének gyorsasága. A legtöbb magyar lakásban normálméretű ablakok vannak, ezért ez az alapértelmezett érték itt is.

Belmagasság: Bár a klímák adatlapján a szobaméretet mi is négyzetméterben számoltuk, az egy átlagos belmagasságot feltételezve igaz csak. Sokkal pontosabb lenne a lehűthető légköbméter értéke, de ezzel számolni körülményesebb, és az emberek többsége is sokkal inkább az alapterülettel van tisztában. Bár eléggé változó, hogy mekkora a belmagasság, általában 250-270cm között szokott változni.

Helyiséget használó emberek száma: Itt azt az értéket kell megadni, amikor legtöbben lehetnek egy adott helyiségben. Nappali esetén például a teljes család létszámát érdemes beírni ide, míg hálószobáknál az ott alvó személyek számát. Erre az értékre azért van szükség, mert a testünk hőt bocsát ki, így mi magunk is fűtjük a levegőt, amit a klímának le kell hűtenie. Ha nagyon pontosak szeretnénk lenni, akkor még a tevékenység intenzitását is beszámolnánk a kalkulátorba, hiszen értelemszerűen egy olyan helyiségbe, ahol edzünk oda nagyobb teljesítményű klíma kell, mint például a hálószobába, ahová csak aludni járunk.

Helyiségben található elektromos berendezések száma: Szintén fontos szempont, hogy mennyi olyan elektromos eszköz található a helyiségben, ami állandóan vagy huzamosabb ideig üzemel. Az elektromos berendezések működésük során szintén hőt termelnek, és az így keletkező hőt a környező levegő veszi fel.
Miket érdemes beleszámolni?
Ide beleszámolhatja a TV készüléket, játékkonzolokat, számítógépeket, laptopokat, hűtőszekrényt, villany tűzhelyet, villany sütőt. Viszont nem kell beleszámolnia a mobiltelefonokat, a kisméretű elektromos konyhai eszközöket, mivel ezek vagy nem termelnek annyi hőt, hogy érdemben befolyásolja a klíma teljesítményét, vagy nem üzemelnek huzamosabb ideig.