Kérdése van?
Hívjon bizalommal!
+36 20 457 60 90
H-P: 8:00 - 18:00, Szo: 8:00 - 12:00
Hogyan tisztítsunk klímát házilag?

Hogyan tisztítsunk klímát házilag?

// 2022.07.21.

A klímaberendezéseket érdemes legalább évente kétszer kitakarítani, ez általában a használatuk megkezdése előtti és utáni tehát a tavaszi és őszi időszakot jelenti. A klíma tisztítása nagyon fontos művelet, amit nem érdemes elhanyagolni.

A legtöbb gyártó a több éves, akár 10 éves, garanciáit csak ezek elvégzésével biztosítja a tulajdonos számára, ha a felhasználó hanyag és figyelmetlen, akkor bizony a gyártó sem vállal felelősséget az esetleges meghibásodásokért. Így tehát a klíma tulajdonosnak is érdeke, hogy rendszeresen karbantartsa megvásárolt klímáját.

Másfelől a klímákban elszaporodhatnak a légúti betegségeket okozó káros baktériumok is, így egészségünk védelme érdekében is érdemes elvégezni például a tavaszi nagytakarítás közepette ezt a pár perces műveletet.

Fontos azonban megjegyezni, hogy évente legalább egyszer, a nagy karbantartást érdemes szakemberre bízni, aki alaposabban is szemügyre veszi a klímaberendezést, és olyan helyeket is elér, amiket az átlagfelhasználó nem tud elérni vagy nem mer megbolygatni.

Mi, a Magyarorszagklima.hu-nál ebben is tudunk Önnek segíteni. Keressen minket elérhetőségeinken vagy kérjen árajánlatot klímaberendezés karbantartására.

Az otthoni klímatisztítás lépései

  1. Szükségünk lesz speciális, klímatisztító spray-re. Ezt online webshop-ban, vagy bármilyen boltban megvásárolhatjuk, a lényeg, hogy ezt a speciális, habállagú tisztítószert vegyük. Ne használjunk ablaktisztítót vagy Domestos-t! Ezek nem megfelelő állagúak és kárt tehetnek a klímaberendezésben.
  2. Ha megvan a klímatisztító spray, akkor áramtalanítsuk a készüléket.
  3. Olvassuk el a dokumentációt! A termékdokumentációban leírják, hogyan tudjuk felnyitni a beltéri egység burkolatát. A legtöbb esetben egyszerű pattintós megoldással találkozunk, de van ahol valamilyen zárszerkezet van, esetleg csavarokat kell eltávolítanunk.
  4. Közvetlenül a fedél alatt találhatjuk a porszűrőt, amely valamilyen műanyag keretben elhelyezett vékony, puha, szivacsra emlékeztető lap. Ez általában folyó víz alatt kimosható, ami elsősorban óvatos nyomkodást jelent és nem dörzsölést, hiszen a szűrő könnyen szakad, sérül. Ha a szűrő tartója kivehető, mossuk le azt is folyóvíz alatt. Ha a szűrő nem mosható, akkor a használati utasítás általában tartalmaz javaslatot arra vonatkozóan, hogy milyen száraz módszerrel lehet a szennyeződésektől megszabadítani.
  5. Amíg a szűrő szárad, fújjuk be a klímaberendezés belsejét a klímatisztító spray-vel. Ez általában hab állagú anyag, amely nagy viszkozitása révén a résekbe is bejut, feloldja és eltávolítja a szennyeződéseket és kórokozókat. A hatóidő rá van írva a flakonra, annak letelte előtt ne tegyük vissza a szűrőket és ne zárjuk le a fedelet!
  6. Ha a szűrők megszáradtak és a klímaspray is elvégezte a munkáját, helyezzük vissza a szűrőket a helyére és rögzítsük a fedelet. Van olyan klímatisztító szer, amelyet le kell mosni az alkalmazás után, ezt általában érdemes gőztisztítóval végezni, hiszen maga a forró gőz is fertőtlenít. Ilyenkor érdemes a berendezés külső borítását is nedves ronggyal áttörölni.
  7. A split klímaberendezések központi egységének megtisztítása is hozzátartozik az akkurátus munkához. Porszívózzuk le a kondenzátor fal felőli oldalát, és kész is.

Címkék:

Hívj bizalommal, segítünk!