Kérdése van?
Hívjon bizalommal!
+36 20 930 98 30
H-P: 8:00 - 18:00, Szo: 8:00 - 12:00

Klímaszerelés

Klímaszereléssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók.

Ha ön klímaszerelés után érdeklődik, akkor több szempontot kell figyelembe ezért ebben a cikkben összeszedtük a klímaszereléssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Mivel egy klímaszerelés a készülék költségével együtt néhány 100 ezer forinttól akár több millió forintig terjedhet ezért célszerű minél jobban megismerni a klímaszerelésre vonatkozó szabályokat.

Hogy és mikor érdemes belevágni milyen kritériumoknak kell megfelelni, mekkora költséggel jár a klímaszerelés, hova érdemes elhelyezni a klímákat, ki szerelheti fel a klímaberendezést, érdemes-e házilag felszerelni a klímaberendezést, hogy és mit érdemes választani, melyik a legjobb megoldás, kivel érdemes klímát szereltetni és kivel nem.

Első és legfontosabb, amivel minden képen tisztában kell lennie, hogy hivatalosan ki és milyen feltételekkel szerelhet fel klímaberendezést, és hogy lehet a légkondicionálót megvásárolni.

Az Európai Unió és a Kormány a környezet szennyezés valamint az üvegház hatású gázok visszaszorítása érdekében 2015-től egy egyedi szabályozás lépetetett életbe a klímaberendezések értékesítésével és beszerelésével kapcsolatban.

A 14/2015. (II. 10.) Korm. rendelet a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek, végzéséről annak szabályozásáról rendelkezik.

Mivel a légkondicionáló berendezések üvegház hatású gázokat tartalmazna ennek kibocsájtásának visszaszorítása érdekében a kormány, jelentős intézkedéseket tesz.

A rendelet értelmében csak és kizárólag olyan vállalkozás végezhet klímaszerelési és értékesítési tevékenységet, aki rendelkezik a szükséges képesítéssel, felszereléssel és regisztrálva van a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál. Abban az esetben, ha a vállalkozás vagy szerelő nem rendelkezik a megfelelő képesítéssel, nem szerelhet, és nem helyezhet üzembe klímaberendezést. Részletesebb információkat az alábbi honlapon talál http://nkvh.kormany.hu/

A klímaszerelés lépései

Klímaszerelés megkezdése előtt érdemes kikérni szakember tanácsát, aki egy helyszíni felmérés alkalmával felméri a klímatizálandó helységet és javaslatot ad a legmegfelelőbb megoldásról. Cégünknél lehetőség van helyszíni felmérésre, de egyszerű esetben ettől el is lehet tekinteni.

 1. Légkondicionáló szerelése előtt, kiválasztási és elhelyezési szempontok

Egyszerű esetekben, például ha egy helységet szeretne klímatizálni egy családi házban vagy panel lakásban, nem feltétlen kell előzetes felmérést kérni, elég a készüléket és annak teljesítményét kiválasztani. A helyszínre érkező kollégák a szerelés megkezdése előtt javaslatot adnak és közösen megbeszélik a leg megfelelőbb elhelyezést.

Több készülék igény vagy bonyolultabb szerelési helyeken például tetőterek, belvárosi lakások, üzletek, irodák, esetén mindenképpen szükség van előzetes felmérésre.

 1. Split klíma telepítés

A leggyakoribb és leggyorsabb megoldás a sokak által jól ismert inverteres split klíma szerelése ezek a berendezések széles típus és teljesítmény változatban kaphatóak, szinte minden helyre könnyen telepíthetőek és árban is kedvezőek.

Sok esetben viszont nem biztos, hogy ez a leg jobb megoldás számtalan más kialakítás és rendszer elérhető, léteznek légcsatornázható, kazettás, mennyezeti, parapet és konzol beltéri egységek is.

 1. Multi klíma szerelés

Több helység klímatizálása esetén sokszor előtérbe kerül multi klímák szerelése is. Alapvető működésük és szerelésük is hasonló előnyük, hogy egy kültéri egységre akár több különböző teljesítményű és kialakítású beltéri egység is köthető. A multi klímák szerelésének összköltsége általában viszont drágább, mint több mono split klíma szerelése.

Klíma elhelyezése a lakásban (a kültéri és beltéri egységek elhelyezésének kritériumai)

A beltéri és kültéri egységek elhelyezése szempontjából nagyon fontos kérdés a szerelhetőség és a megfelelő légáramlás. Egy berendezést nem csak szereléskor kell tudni megközelíteni, de az évenkénti karbantartás esetleges javítás esetén is könnyen megközelíthetőnek kell lennie a készüléknek.

A könnyű hozzáférés a beltéri egységek esetén általában megoldható, de például közvetlenül a szekrény fölé nem érdemes szerelni. A beltéri egységek elhelyezésénél a szerelhetőségen felül nagyon fontos a huzatmentes elhelyezés és a jó légelosztás, ez kis szobák esetén gondot okozhat.

Nagyobb légterű helységek pl. nagy nappali esetén a huzat hatás csökkentését könnyű megoldani akár 2 db kisebb beltéri egység elhelyezésével. Kisméretű szobákban, főleg a háló szobáknál a készüléket úgy kell elhelyezni, hogy az ne fújjon az ágyra és főleg ne a fejre. Lehetőség szerint kerüljük azt a megoldást, hogy egy nagyobb készüléket telepítünk egy szűk folyosóra és a szobaajtókat nyitva hagyva várjuk a hűtött levegő beáramlást. Ez a megoldás azért nem előnyös, mert  a készülék gyorsan lehűti a szűk légteret és ez által leszabályoz, vagy akár le is kapcsolja a hűtést és főleg a fűtést, tehát nem lehet kihasználni a készülék nagy teljesítményét.

Egy nyitott ajtón keresztül, hacsak a klíma nem az ajtóval szemben van elhelyezve, igen csekély mértékű levegő képes átcserélődni. Ha a szoba hő terhelése nagyobb, mint amennyi az ajtón beáramlik nem sokat fog érni a folyosón elhelyezett klíma. De egy jól szigetelt lakás esetén jelentősen tudja mérsékelni a meleget egy központi helyen, elhelyezet készülék.

 1. Klíma kültéri szerelés

A kültéri egységek helyének kiválasztásánál nagyon fontos, hogy a klíma kültéri úgy legyen felszerelve, hogy azt akár szét is lehessen szedni anélkül, hogy le kelljen szerelni.

Gyakran lehet találkozni olyan klímaszerelésekkel, ahol a kültéri egységet nem lehet megközelíteni, vagy csak nagyon nehezen, alpinista módszerrel. Ezeket az elhelyezési helyeket lehetőleg kerüljük el, mert egyrészt a klímatelepítés is jóval többe fog kerül másrészt pedig a karbantartásnál és esetleges javításnál, szintén körülményes és költséges lehet.

A klíma kültéri egységek elhelyezésénél fontos a megfelelő oldaltávolságok betartására a levegő áramlás érdekében. Minden készülék katalógusában meg vannak adva a kültéri egységekre vonatkozó szerelési távolságok.  A kültéri egységeket tilos bármilyen zárt helyre beszerelni azokat bedobozolni, még a szellőző rácsok is túl nagy ellenállást adnak a ventilátornak és nagyon lerontják a hatásfokot. Ha mégis elkerülhetetlen a bedobozolás, akkor gondoskodni kell a mesterséges légutánpótlásról akár kiegészítő ventilátorok alkalmazásával.

 1. Klíma kültéri padlástérben történő elhelyezése

Mindenképen kerüljük a kültéri egységek padlástérben történő elhelyezést, kivéve a hatalmas légterű jól átszellőztetett helyeket, de ezeknél is körültekintően kell eljárni. Semmi képen ne tegyük a klíma kültéri egységet olyan padlásra ahol nincs megfelelő légutánpótlás. Egy zárt padláson nyári melegben akár 50-60 fok fölé is mehet a hőmérséklet a klíma kültéri egységek pedig 43-45 fokos külső hőmérsékletre vannak méretezve. A szellőzés nélküli padlásteret a klíma kültéri folyamatosan fűti ezért ott a hőmérséklet hamar kritikus szintre emelkedhet. A készülék nem képes leadni a meleget és amellett, hogy a beltéri képtelen lesz a hűtésre a kültéri egység a padláson szabályosan felforr, rossz esetben ki is gyulladhat.

Találkoztam már olyan hellyel ahol, egy barkácsáruházban kapható neves klímagyártó termékét szerelte be a szakszerviz egy családi ház padlástérbe. A telepítés télen történt, mert a gyanútlan ügyfél fűtés céljából szereltette be a márkaszervizzel a készüléket. A szerelő azt javasolta, hogy tegyék a kültérit a padlásra, mert ott úgy is melegebb van télen és a hó sem éri.

Ennek az lett az eredménye, hogy a mennyezet a kondenzvíztől, szabályosan szétfagyott, mert arra sem voltak képesek, hogy a vizet elvezessék. A kis padláson elhelyezett 3 db kültéri egység 10 kW-os szuper fagyasztó kamrát csinált. De találkoztam már pincében elhelyezett klíma esetén szétfagyott víz és lefolyó csövekkel az is tanulságos volt. A klímaberendezés hűtés módban bent hűt a kültéri pedig fűt. Fűtési módban megfordul a folyamat bent fűt kint pedig hűt.

 1. Klíma tetőre szerelve

A kültéri egységeket lehet lapos vagy ferde tetőre is szerelni, de azért ebben is van rizikó. A kültéri egység lapos tetőre történő szerelése esetén a kültérit ki kell emelni, mert nyáron a nagyon felforrósodott tető ontja magából a meleget, ami rontja a készülék hatásfokát. A szél elleni védelemről is gondoskodni kell a készüléket, ha nem lehet a tetőhöz rögzíteni, akkor le kell súlyozni, mert erős szélben főleg a magas kültéri egységek könnyen felborulhatnak. Ha felborul a kültéri amellett, hogy megsérül a gáz is elmehet belőle. Ez azért kellemetlen, mert a hűtőközeg töltés igen drága mulatság és a környezet szennyező tulajdonsága sem elenyésző.

A ferde tetőre történő klímaszerelés esetén a szakszerű rögzítésre a szél elleni védelemre és a beázás elkerülésére is nagy gondot kell fordítani. A kereskedelemben több féle, állítható dőlésszögű tetőkonzolt lehet beszerezni. De a konzol borsos árán túl még a magasabb szerelési költséggel esetleg alpinistával is lehet számolni.

A fatetőre, vagy könnyű szerkezetes házakra történő szerelés esetén, nagy gondot kell fordítani a vibrációmentes kivitelezésre. Különböző gumibakokat lehet a kültéri egység alá tenni, de számos esetben ez sem segít, mert a fa és könnyű szerkezetek fel tudják erősíteni a kültéri által keltett rezgéseket.

 1. Klímaszerelés társas házak, lakások esetén

Sok esetben problémás a klímaszerelés társas házak lakások esetén. A legnagyobb gondot általában a klíma kültéri egység elhelyezése okozza. Mielőtt bárki belekezdene a klímaszerelésbe mindenképen érdemes megkérdezni a társasház közös képviselőjét valamint a szomszédokat a kültéri egység elhelyezéséről. Ha egy társasház oldalán egyetlen kültéri egységet sem lát, akkor elkezdhet gyanakodni azon, hogy nem lesz könnyű a helyzet.

 1. Klímaszerelés szabályozása

Vannak olyan frekventált épületek, műemlék vagy műemlék jellegű épületek melyek homlokzatára nem, vagy egyáltalán nem lehet klímát szereltetni. Előfordulhat olyan társasház is ahol megszavazták, hogy a házban nem lehet klímát szereltetni, mert zavaró a zaj.

A kültéri egységek elhelyezésére a szabályozás kerületenként, városonként változik, de a legtöbb önkormányzat nem is foglalkozik vele, főleg ameddig valakinek nem szúr szemet vagy nem zavaró.

Ha önben felmerül a gyanú, hogy nem lehet a házba klímát szereltetni vagy a közös képviselő azt mondja, hogy engedély köteles akkor az illetékes önkormányzat építésügyi hatóságánál kell érdeklődni.

 1. Klímaszerelés teraszra

Társasházak esetén szerencsés helyzetben van, aki rendelkezik terasszal, mert oda a legtöbb esetben könnyen el lehet helyezni a kültéri egységet. De vannak olyan épületek ahol még az erkélyre történő elhelyezés esetén is gondoskodni kell a megfelelő álcázásról.

 1. Kültéri egység bentre szerelve

Végső megoldást jelenthet, ha a kültéri egység a lakáson belül van elhelyezve például a bejárati ajtó felett kialakított hangszigetelt rekeszben. Ebben az esetben a kültéri a lakáson belül van, de kifelé szellőzik. Ebben az esetben nagyon figyelni kell a készülék megfelelő légutánpótlására és a tisztíthatóságra.

 1. Ablakklíma beszerelése

Egy időben nagy sláger volt az ablakklímák elhelyezése városi környezetben telepítésükhöz még klímaszerelőre sem volt szükség. De mivel ezek az ablakklímák még a hagyományos (ON-OFF) elven működtek a rosszabb hatásfokuk miatt, kitiltották az Unióból.  Szerencsére a klímagyártók eljutottak odáig, hogy már ablak klímában is lehet inverteres változatot kapni és az érdeklődés az ablakklímák iránt egyre nő.

 1. Klímaszerelés családi házba

Családi házak esetén a klímaszerelés viszonylag egyszerű, de a szomszédot illik megkérdezni, ha felé néz a kültéri és közel van a kerítéshez. A családi házak klímatizálása eseten akár több helység klímatizálása is szóba kerülhet. Sokszor praktikus főleg esztétikai szempontból a multi klíma alkalmazása. A rendszer előnye, hogy egy kültéri egységre több beltéri egységet lehet csatlakoztatni ezáltal, nem rondítja el a sok kültéri az épületet. A multi klímák telepítése esetén azért számolni kell,  sok esetben a magasabb gép és szerelési költséggel.

Emeletes családi házaknál általában a hálószobák a tetőtérben helyezkednek el. Mivel ezek sokkal könnyebben melegszenek fel még nagyon jó szigetelés esetén is ezért a tető terekben célszerű mindenképen klímát szereltetni. Sokszor az emelet hűtésével megoldódik az alsószint hűtése is mivel a fentről leáramló hideg levegő hatása még az alsó szinten is érezhető.

Abban az esetben, ha nincs függőleges falfelület ahová a normál klíma beltériket lehetne szerelni ott kedvelt megoldás a parapet vagy mennyezeti klímák alkalmazása. Ha van álmennyezet vagy könnyűszerkezetes a mennyezet, akkor akár a mennyezetbe épített kazettás beltéri egységeket is lehet alkalmazni, de ezek a készülékek sokkal drágábbak az oldalfali társaiknál, de praktikusak.

Tetőterek esetén, főleg ha sok kis apró szoba van, jó gondolat lehet központi légcsatornás klímát kiépíteni. Ezeket utólagosan is be lehet szerelni nem, jár nagy felfordulással, ha a mennyezet fa vagy gipszkarton. A rendszer lényege, hogy a padlástérben elhelyezünk egy központi egységet, ami a hideg vagy meleg levegőt légcsatornákon keresztül juttatja el a szobákba. Ez a megoldás nagyon komfortos légelosztás és zaj szempontjából is, szinte hallhatatlan nem kelt olyan huzat érzetet, mint a hagyományos klímák.  A légcsatornás klímáknak is van kültéri egysége ezek szerelése megegyezik oldalfali társaikéval.

A légcsatornás központi klímák hátránya, hogy helységenként nem lehet a hőmérsékletet állítani, de ez sok esetben nem is probléma. A helységenkénti szabályzásra is van megoldás, de ez jelenősen megnöveli a kivitelezési költségeket.

 1. Klímaszerelés panellakásba

Szigeteletlen panellakások esetén a nyári hőmérséklet elviselhetetlen határokat feszeget és szinte élhetetlenné teszi a panellakásokat. A beton falak nappal szívják magukba a meleget, este, pedig mint egy jó hőtárolós kályha, nem hagyják kihűlni az épületet.

A legtöbb klímaszerelőnek a panellakásokban történő klímaszerelés nem okoz problémát, rutin feladat a legnagyobb nehézséget a beton falak fúrása okozza, de egy jól felszerelt csapatnak nem akadály. Vannak olyan szerelők, akik viszont egyáltalán nem vállalnak panelben klímaszerelést, mert problémát okoz nekik a fúrás és a macerás kültéri felszerelés. Panelek esetén a kültéri egységet az erkélyre lehet elhelyezni, vagy ha nincs, akkor az ablak alá szerelik fel a kollégák úgy, hogy az elérhető legyen a későbbiekben is.

Klíma telepítés szabályai

A 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. számú melléklete alapján építési engedély nélkül végezhető tevékenységek:

Napenergia-kollektor, szellőző-, klímaberendezés-, riasztóberendezés, villámhárító-berendezés, áru- és pénzautomata, kerékpártartó, zászlótartó építményen vagy építményben való elhelyezése, ha ahhoz nem kell az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit

 • megváltoztatni
 • átalakítani
 • elbontani
 • kicserélni
 • megerősíteni
 • újjáépíteni

Bizonyos esetekben ettől eltérhet az önkormányzatok rendelkezése, főleg műemlék épületeknél és épület homlokzatoknál problémát jelenthet a klímaszerelés. Klímaszerelés megkezdése előtt érdemes érdeklődni az illetékes építési hatóságnál a kellemetlenségek elkerülése érdekében!

 1. Klíma elektromos bekötése

Gyakori kérdés, hogy mennyit fogyaszt a klíma, mennyi áramot vesz fel, elbírja-e a hálózat? Erre általában azt szoktam mondani, ha egy porszívót elbír a konnektor, akkor a klímát is. Egy korszerűbb épület esetén egy normál 2,5-3,5 kW közötti klímát minden szabványos hálózatnak el kell bírnia. A készülék névleges hűtő-fűtő teljesítménye nem egyenlő a villamos teljesítménnyel. Vagyis egy normál 3,5 kW-os inverteres klíma nem3,5 kW áramot fogyaszt, hanem ennek az értéknek maximum a harmadát kb. 1000-1200 Wattot

Régebbi építésű épületek, alumínium vezetékek esetén érdemes felülvizsgálni a rendszert.  Ott ahol nincs földelés, minden képen ki kell építeni egy földelt hálózatot a klímaberendezés elektromos betáp ellátására. Hosszabbító alkalmazása nem javasolt.

 1. Klíma kondenzvíz elvezetés

Gyakori zavart kelt az emberek fejében a klíma kondenzvíz elvezetés. Nyáron sokan azt látják, sőt sokan érzik is mikor a klímából kivezetett kondenzvíz a fejükre csöppen a járdán sétálva. Sokan hiszik azt, hogy a klíma kültériből csöpög a víz, de az igazság az, hogy a pára a klíma beltériben csapódik le és az van kivezetve sok esetben a kültéri felé, vagy akár a kültéri egység hátuljára vezetve. Alapvetően a kondenzvíz képződés helye nyáron bent van a beltéri egységben, télen ha fűtésre használják a klímát pedig a kültéri egységben. A keletkezet kondenzvizet el kell vezetni ez sokszor problémás, de több lehetőség is van. Alapvetően két megoldás van, egyik a gravitációs elvezetés ebben az esetben a beltéri, vagy kültéri egység aljától folyamatos lejtésben el kell vezetni a vizet a lefolyóig, csatornáig vagy gyűjtő edényig. A beltéri vizét lehet akár a mosogatóba, wc-be, fűrdőbe vezetni, a kültéri vizét pedig az ereszcsatornába, vagy vissza lehet vezetni a lakásba.

Abban az esetben, ha a klímát fűtésre is akarjuk használni és a kondenzvizet el akarjuk vezetni, akkor a kondenzvíz cső fagymentesítéséről gondoskodni kell. Léteznek vékony fűtőszálak, melyeket be lehet szerelni a kondenz csőbe és akkor télen sem fog belefagyni a víz, ezt ajánlatos megcsináltatni néhány tízezer forint plusz költséggel kell kalkulálni. Ennek hiányában, ha a kültéri vize el van vezetve és a lefolyó cső befagy, akkor nem csak a cső reped szét, de akár a kültéri egység is sérülhet, ha jégdugó keletkezik az elvezetésben.

A beltéri kondenzvizének elvezetésére léteznek kisméretű kondenz szivattyúk amik akár több méter magasra és távolra is képesek elszállítani a vizet. Van olyan gyűjtő edény is, ami egy elektromos fűtéssel van ellátva és folyamatosan párologtatja el a keletkezett kondenzvizet.

Klíma szerelés lépései

A klímaberendezés kiválasztása után gondoskodni kell a készülék szakszerű felszereléséről és beüzemeléséről is. A legfontosabb dolog, hogy megfelelő klímaszerelő céget vagy szakembert válasszunk a klímaszerelésre. Egyrészt, azért mert a nem megfelelő klímaszerelésből adódik a meghibásodások túlnyomó része. Másrészt, pedig azért mert a klímaszerelést csak a megfelelő hatósági vizsgával rendelkező regisztrált vállalkozás és annak szerelője végezhet.

A klímaberendezés gyártók mindegyike csak és kizárólag „F gáz” vizsgával rendelkező klímaszerelő által beszerelt számlával igazolható, szakszerű beszerelést és hitelesített garancialevelet fogad el. Ennek hiánya a garancia azonnali megszűnését eredményezi, és saját költségünkre kell megjavíttatni a készüléket.

Klímaszerelésnél alapvetően kétfajta megoldás létezik. Egyik a falon kívüli dekor csatornába történő szerelés a másik módszer, ha a klíma csöveket a szerelés előtt besüllyesztik a falba. Ezt klíma előcsövezésnek szoktuk nevezni. Az utóbbi sokkal esztétikusabb, de általában nagyobb költséggel is jár.

 1. Klíma alapszerelés

Klíma alapszerelésnek hívjuk azt a szerelési távolságot, aminél még nem számolnak fel a cégek további szerelési díjat. Egy alapszerelés általában 2-3 m klímacsövet, dekor csatornát, kondenzvíz csövet, kültéri tartó konzolt, elektromos kábeleket, tartalmaz valamint egy főfal átfúrását és a rendszer teljes szerelési beüzemelési költségét tartalmazza.

Az alapszerelési díj felett az elszámolás alapja a méterenkénti csövezési távolság, valamint az egyéb járulékos költségek. Külön díjazása van annak, ha a kondenzvizet a klíma csövekkel ellentétes irányba kell vezetni, ez vonatkozik az elektromos kiépítésre is. További költségeket jelent, ha több válaszfalon keresztül kell a klímacsöveket vezetni, ha nagyobb szerelési magasság, ha a kültéri egységet tetőre kell szerelni vagy állványozási, alpinista munka szükséges.

Split klímák szerelésénél, főleg ha a kültéri és beltéri egységek között nagyobb a távolság sajnos a csatorna elhelyezése nem túl esztétikus. A kondenzvíz elvezetés miatt a klíma csatornákat nem lehet felfelé vezetni, hacsak nem vezetjük külön nyomvonalon a kondenzvizet, de ez akkor még egy cső megjelenését eredményezi.

Az alapszerelés tartalmazza:

 • 3m (folyóméter) szigetelt réz csövet
 • 3m kondenzvíz elvezetést
 • 3m elektromos vezetéket
 • elektromos betáp elvezetését a legközelebbi konnektorig 3m –ig
 • kültéri egységhez fali tartó konzolt
 • 1db tégla falfúrást 50cm falvastagságig
 • 3 m kábelcsatornát
 • munkadíjat
 • kiszállást
 • és minden egyéb szükséges szereléket (csavarok, tiplik, szigetelőanyagok, villásdugó,érvéghüvely, stb.)

A klímaszerelés folyamata falon kívüli dekor csatornában történő szerelés esetén.

 • klíma beltéri egység helyének meghatározása, alaplap felszerelés
 • klíma hűtőköri vezetékek és kondenzvíz elvezetés nyomvonalának kijelölése, falfúrások elkészítése
 • klíma dekor csatorna felszerelése
 • hűtőköri vezetékek, kondenzvíz elvezetés, kommunikációs vezeték kiépítése
 • klímaberendezés kalorikus és elektromos bekötése
 • elektromos betáp kiépítése
 • nyomáspróba, vákumolás, beüzemelés
 • a szükséges dokumentumok kitöltése, kioktatás a helyes használatra, próbaüzem
 • takarítás a helyszín rendbetétele
 1. Klíma előcsövezés

A klímacsöveket érdemes építkezés felújítás esetén előre a falba beszereltetni. Ez a megoldás egyrészt sokkal esztétikusabb, mert nem látszanak a csövek, másrészt nem kell komprumisszumot kötni az elhelyezéssel kapcsolatban. Sokszor fordul elő ,hogy a beltéri és kültéri egységet, nem lehet oda elhelyezni ahová a leg optimálisabb lenne, mert nem lehet utólag falon kívül esztétikusan kivezetni, vagy nagy lenne a szerelési távolság.

A klímaberendezések előcsövezésénél el kell helyezni a falba a szigetelt hűtőköri rézcsővezetékeket, a kondenzvíz elvezető csövet valamint az elektromos betáp és vezérlés kábeleit. Ha ezek megvannak, akkor utólag már csak a kiválasztott klímaberendezést kell felszerelni és beüzemelni. Ha ön szeretné előre megcsináltatni a klímavezetékek kiépítését, akkor ezt mindig csak klímatechnikai szakemberre bízza. Mert a rosszul elkészített kiállások és nyomvonalak nagyon sok bosszúságot okozhatnak, sőt még a klímaberendezés meghibásodását is okozhatják.

 1. Klímaszerelő doboz

Abban az esetben, ha klíma előcsövezés történik, van lehetőség egy szerelő doboz elhelyezésére a beltéri egység helyénél. Ez a szerelő doboz elrejti a klímacsöveket és lehetővé teszi a beltéri egység utólagos felszerelését, addig a csövek szem elől elrejtve a falban vannak eltakarva.

 1. Klímaszerelési, csövezési távolság.

Minden klímaszerelésnél figyelembe kell venni a kültéri és beltéri egység közötti távolságot. Ez a távolság általában az elszámolás alapja, ami a tényleges nyomvonalat jelenti, nem légvonalban. Ez a távolság azért is fontos, mert a gyártók meghatározzák a kültéri és beltéri egységek közötti minimális és maximális szerelési távolságot. A minimum szerelési távolság 2-3 méter a maximális kisebb készülékek esetén 10-15 méter. Nagyobb ipari készülékek esetén a klíma szerelési távolság ennek akár a többszöröse is lehet.

Minimális csőhossz 2-3 méter ez azért fontos, mert ettől rövidebb szerelés esetén a beltéri egységben áramló hűtőközeg zaja nagyon erős lehet, és a kültéri egység hangját is jobban bevezetik a csövek.

Klímaszerelés maximális távolsága fontos a készülék hatásfoka és élettartalma szempontjából. Egy bizonyos távolságon túl a készülékek teljesítménye és hatásfoka romlik, ezért túl messzire nem érdemes a kültéri és beltéri egységeket egymástól szerelni. Minden készüléknél meg van adva a maximális szerelési távolság. A szerviz leírásokban az is meg van adva, hogy a beltéri és kültéri egység között mekkora szintkülönbség lehet. Ennek a túllépése garanciavesztéssel járhat, mert a készülék túl hosszú klímacsövezés esetén nem tud megfelelően működni.

 1. Lakás klímatöltés

Klímaszerelés esetén minden klíma elő van töltve bizonyos csőhosszúságig. Ez az érték készülékenként változik kisebb lakás klíma készülékek esetén ez 7-8 méter nagyobbaknál 10-15 méter. Ne dőljön be annak a trükknek, hogy a klímát új korában fel kell tölteni, abban az esetben, ha a szerelési távolság nem haladja meg a katalógusban megadott értéket, akkor a klímára nem kell rátölteni.  Ha szerelési távolság hosszabb, mint a katalógusban adott érték, akkor rá kell tölteni a szervizkönyvben előírt értéket. A gáz rátöltés mennyisége függ a csövek átmérőjétől és a szerelés hosszától, de ezek meg vannak adva minden gyártónál.

Előfordulhat, hogy a készülék szerelésekor kiderül, hogy a készülékben nincs, hűtőközeg ez több dolog miatt lehet. A gyártó nem töltötte fel, vagy a készülékből elszivárgott, mert a csatlakozások nem lettek megfelelően lezárva, vagy a kültéri lyukas. Ezek az esetek ritkán fordulnak elő, de ha mégis akkor mindenképen jegyzőkönyvet kell felvenni. A hiányzó hűtőközeget pótolni kell ez egyrészt elég költséges másrészt, ha esetleg a készülék továbbra is szivárog, akkor azt el kell hárítani.  Ha nincs dokumentálva a kezdeti klímagáz hiány, akkor azt később nehezebb lesz igazolni a garanciális ügyintézés alatt.

 1. Klímatöltés árak

Egy lakásklíma töltés ára függ attól, hogy milyen hűtőközeggel van töltve a készülék. Sok fajta klímagáz van forgalomba van olyan, amit már nem is lehet után tölteni Pl. R22. A gáztöltés ára igen költséges lehet, attól függően milyen készülék és mekkora a töltet, akár több tízezer nagyobb rendszereknél több százezer forint is lehet. Egyes klímagázok kilónkénti ára 30.000. Ft feletti költséget taksál, ezért a rendszerek tömítettségére nagy hangsúlyt kell fektetni. Ha egy klímából elmegy a gáz rövid időn belül, nem elég azt utántölteni a rendszert meg kell nyomáspróbázni. A nyomáspróba és az esetleges javítási költség mind hozzáadódnak a klímatöltés árához.

 1. Split klímaszerelési idő

Egy normál lakossági split klíma berendezés felszerelési ideje a kiszállástól a takarításig hozzávetőlegesen 4-5 órát vesz igénybe, de természetesen ez a helyszíni adottságoktól függően igencsak változhat. A munkát nagymértékben lassítja, ha az épület közelében nem lehet parkolni és több az emelet és ha nincs lift. A szerelési távolság a kültéri és beltéri egységek között szintén növeli a beszerelés idejét, de a kondenz elvezetés, áram kiépítés és több fal átfúrása is mind hátráltató tényező és ezekkel arányban növekszik a szerelési díj költsége is.