Kérdése van?
Hívjon bizalommal!
+36 20 457 60 90
H-P: 8:00 - 18:00, Szo: 8:00 - 12:00
Milyen klímát vegyek?

Milyen klímát vegyek?

// 2022.07.21.

Az első hőhullámok megérkezésekor rengetegen keresnek valamilyen megoldást otthonuk lehűtésére, és gondolkodnak valamilyen klímaberendezés beszerzésén. Ebben a bejegyzésünkben átnézzük a lehetőségeket és a szempontokat, amik alapján meghozhatja döntését.

Mobil klíma vagy split klíma?

Sokan először a mobil klímák kínálatában néznek szét, hiszen olcsó és könnyen beszerezhető eszközök. Beüzemelésük nem jár szereléssel, kosszal, zajjal. Azonban a mobil klímák néhány kivételtől eltekintve nagy csalódást okoznak a vásárlóknak. A kivezetés nélküliek esetében valamilyen tálban gyűlik a kondenzvíz, amit időnként üríteni kell. Az olcsóbb modellek meglehetősen zajosak, a drágábbak ára pedig a középkategóriás split klímák árát súrolják. A mobil klímák nem képesek hatékonyan lehűteni a helyiséget, bár ha nincs más megoldás, a ventillátoroknál még mindig egy fokkal jobbak.

Nem szeretnénk a split klímára rábeszélni senkit, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a mobil klímákban csalódott felhasználók előbb-utóbb a beépített klímarendszerekre váltanak át.

Milyen teljesítményű klímát vegyek?

Ez már egy picit nehezebb kérdés, hiszen rengeteg tényezőtől függ. Egyrészt függ a helyiség elhelyezkedésétől, annak szigeteltségétől. Hány ember tartózkodik ott általában egyidejűleg és mennyi elektromos eszköz található az adott helyiségben? Az elektromos eszközök ugyanis hőt termelnek, és bizony nem mindegy a klíma szempontjából, hogy éppen egy tucat asztali számítógéppel felszerelt irodai helyiséget kell lehűteni, vagy egy nappalit, amiben mondjuk csak egy televízió készülék található.

Klímateljesítmény kalkulátorunk segítségével kiszámíthatja, hogy mekkora teljesítményű klímára van szüksége. A kalkuláció után javaslatokat is adunk az Ön részére. Természetesen ebben is tudunk Önnek segíteni. Kérjen ingyenes helyszíni felmérést, és kiszámoljuk az ideális teljesítményű klímát.

Legyen csendes a klímaberendezés

Senki sem szereti ha a klíma túl hangos, ez hosszú távon igazán zavaró lehet. Az otthonokban felszerelt klímaberendezések általában a nappalit vagy a hálószobát hűtik/fűtik, így kiemelten fontos odafigyelni a hangnyomás értékekre. A gyártók több fokozatban is feltüntetik a beltéri egységek decibelben megadott hangnyomását.

Általánosságban elmondható, hogy a 20 és 40 dbA közötti értékekek mondhatók kellemesnek, a drágább modellek képesek 35 dbA alatti értékekre akár magasabb fokozat mellett is. Fontos megjegyezni, hogy a klímaberendezés természetesen közvetlenül mellette a leghangosabb, így például nem érdemes közvetlenül ágy felé/mellé helyezni ezeket. Ha az ágytól messzebb helyezzük el, akkor alig észrevehető, halk zümmögést fogunk csak észlelni. Ezzel az apró trükkel, még az egyébként papíron hangosabb klímaberendezések mellett is lehet nyugodtan aludni éjszaka.

Figyeljünk oda az energetikai besorolásra!

Különösen fontos, hogy mennyit fogyaszt egy adott klíma, és milyen hatékonysággal teszi ezt. Ezt kitűnően jelzi a klíma energetikai besorolása: minél jobb értékkel rendelkezik, annál hatékonyabban működik, tehát kevesebb áramfelvétel mellett nyújt kitűnő teljesítményt. 

A legjobb klímák A+++ jelöléssel rendelkeznek, de általánosságban elmondható, hogy az R32 töltőgázzal rendelkező klímák mindegyike A+ vagy A++ besorolással rendelkezik mamár, de ha nincs árban számottevő különbség, akkor mindig válasszuk a jobb energetikai besorolással rendelkező klímaberendezést.

Címkék:

Hívj bizalommal, segítünk!