Kérdése van?
Hívjon bizalommal!
+36 20 457 60 90
H-P: 8:00 - 18:00, Szo: 8:00 - 12:00
Hogyan spóroljunk a klímával, ha magas a villanyszámla?

Hogyan spóroljunk a klímával, ha magas a villanyszámla?

// 2022.07.21.

Mint az ismeretes a kormány, az európai energetikai vészhelyzetre hivatkozva korlátozza a rezsicsökkentési támogatást. Mint elmondták, nem tudják biztosítani mindenki számára a teljes, 100%-os támogatást, ezért korlátozásokat vezettek be. A jelenleg elfogadott módosítás szerint 210 kWh/hó vagyis 2523 kWh éves átlagfogyasztásig a rezsicsökkentett árat kell fizetni, az e felé eső részt viszont piaci áron számlázzák ki a szolgáltatók.

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor érdemes-e egyáltalán még klímát felszerelni, hiszen ezek a berendezések rengeteg áramot fogyasztanak. A megoldás természetesen nem az, hogy nem kapcsoljuk be a klímát vagy leszereltetjük. Csupán egy picit racionálisabban kell tudnunk használni az eszközöket.

Hogyan csökkenthető a klímaberendezés üzemeltetési költsége?

Az első és talán legfontosabb, hogy akkor használjuk, amikor tényleg szükség van rá, és úgy használjuk, ahogy a gyártó meghatározta a működtetését. Nem érdemes a kinti 40°C-ban a klímát 16°C-ra állítani, mert ilyenkor a berendezés rengeteg áramot fogyaszt és erőlködik a nagyon forró levegő lehűtésén.

Ideális esetben 5-8°C-nyi különbség az ideális, esetleg 10°C, de ennél többet egyrészt a legtöbb klímaberendezés nem is tud biztosítani, másrészt egészségügyi szempontból sem ideális. 

További költségcsökkentő megoldás, ha ablakainkra külső árnyékolókat szerelünk, tehát elsősorban redőnyökkel vagy zsaluziával látjuk el. Sajnos a reluxák és sötétítő függönyök nem teljesen ideális megoldások, hiszen azok a helyiségen belül vannak, és a nap sugarai könnyen felmelegítik azok felszínét. Ezáltal többlet hő keletkezik a hűteni kívánt helyiségben. Mi pedig éppen ezt szeretnénk elkerülni.

Szerencsére már nagyon olcsón beszerezhetők jó minőségű műanyag redőnyök, amik beszerzésében és beszerelésében mi is tudunk Önnek segíteni. Látogasson el árnyékolástechnikával foglalkozó weboldalunkra, az fpredony.hu-ra és keressen minket bizalommal elérhetőségeink valamelyikén!

Tippek a tudatosabb klíma használathoz

  • Csak az esti és reggeli hűvösebb órákban szellőztessen.
  • A hőtermeléssel járó munkákat (pl. főzés, sütés) a reggeli vagy az esti órákban végezze.
  • Zárja el az összes olyan rést, amelyen keresztül a külső meleg levegő a klimatizált helyiségbe juthat.
  • Húzza el a függönyt vagy engedje le a redőnyt azokon az ablakokon, ahol besüt a nap.
  • Az ajtókat és az ablakokat tartsa csukva, amikor a helyiségben a klímát működteti.
  • Használja a készülék szabályzóját automatikus üzemmódban, így a berendezés a napszaknak megfelelően, automatikusan növelheti vagy csökkentheti a hőmérsékletet. Az éjszakai és a nappali hőtermelésből eredő különbség miatt pénzt takaríthat meg, hogyha automata üzemmódot használ.
  • A klíma távvezérlőjén az Ön komfortérzetének legmegfelelőbb értéket állítsa be, de ne hűtse túl a lakást.
  • Tartsa tisztán a légkondicionáló berendezést, illetve cserélje a légszűrőket rendszeresen.
  • A klímaberendezést minden tavasszal érdemes szakemberrel kitisztíttatni.

Smarthome megoldásokkal a csökkentett rezsiért

Egy szinttel már magasabb, és valljuk be, költségesebb megoldás az okosotthon megoldások telepítése, ami nem csak annyiban merül ki, hogy a mobiltelefonunkról állítjuk a klímaberendezés teljesítményét távolról.

Egy jól kiépített smarthome megoldásban az egyes eszközök egymással is kommunikálnak, így például a redőny és a klíma egyszerre is vezérelhető. Az elektronika lehúzza a redőnyt, a klíma pedig a kívánt hőfokra hűti a helyiséget.

A redőnyök szerepe télen

A redőnyöknek télen is nagy szerepe van, hiszen míg nyáron kint, addig télen bent tartják a meleget. Úgy kell gondolni rájuk, mint egy extra szigetelésre az ablakok előtt. Már egy olcsóbb redőny is képes látványos javulást hozni a téli fűtési szezonban. További olvasnivaló a témában.

Címkék:

Hívj bizalommal, segítünk!